,

5 heerlijke Paasrecepten

Paasrecepten

Dit jaar kun je met Pasen genieten van je eigengemaakte lekkernijen. Wij hebben namelijk 5 recepten voor je op een rij gezet, waar je gelijk mee aan de slag kunt!

PAASSTOL

 

Benodigdheden: 250 gr krenten en rozijnen – 250 gr witbroodmix – 15 gr boter – 150 gr amandelspijs – 1 tl citroenrasp – 25 gr geschaafde amandelen – poedersuiker

 

 

Bereidingswijze:Verwarm de oven voor op 200 graden en wel de krenten en rozijnen in warm water. Doe 1,5 dl warm water in een kom en voeg de broodmix en boter toe. Kneed dit met een mixer of met je hand tot een soepel deeg. Dek het deeg af met folie en laat 10 minuten rijzen.

  1. Als je deeg gerust heeft, kneed dan de krenten, rozijnen en amandelen er doorheen. Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht en vorm het deeg tot een stol. Let op dat je de naden goed aandrukt.
  2. Leg je stol op een bakplaat met bakpapier. Dek het vervolgens af met huishoudfolie en een theedoek en laat het 20 minuten rijzen. Na het rijzen, bak je de stol in 25 minuten lichtbruin en gaar.

TULBAND

 

Benodigdheden: 1 sinaasappel – 100 gr gewelde abrikozen – 125 gr rozijnen – 50 gr pijnboompitten – 2 takjes rozemarijn – 1 pak witbroodmix (500 gr) – 2 el witte bastardsuiker – 1 tl gemalen kardemomfruit – 25 gr roomboter – poedersuiker – tulbandvorm

 

Bereidingswijze:

  1. Rasp de sinaasappel en pers hem vervolgens in een pan uit. Snijd daarna de abrikozen in stukjes en breng de pan met sinaasappelsap met 1 dl water, de rozijnen en abrikozen aan de kook. Laat dit 10 minuten verwarmen tot het vocht verdampt.
  2. Rooster, terwijl het sinaasappelmengsel afkoelt, de pijnboompitten in een droge koekenpan. Meng nu de broodmix, rozemarijn, sinaasappelrasp, suiker en kardemom door elkaar.
  3. Gebruik de mixer en meng het geheel met 3 el olijfolie en 3 dl handwarm water tot een soepel en elastisch deeg. Voeg nu het rozijnenmengsel toe en leg het deeg in de tulbandvorm.
  4. Dek de tulband af met aluminiumfolie en laat dit een half uur rijzen. Als het deeg is gerezen, doe je het nog twintig minuten in de voorverwarmde oven (laat het aluminiumfolie zitten!). Na deze baktijd nog 10 minuten verder bakken zonder aluminiumfolie en je hebt een heerlijke tulband.

GEBAKKEN EIHARTJES

 

Benodigdheden: 4 sneetjes casinobrood – 4 eieren – eventueel sla of andere garnering

 

 

Bereidingswijze:

  1. Gebruik je steekvorm om hartjes uit het brood te steken. Zet de steker daarna in de koekenpan en verhit hierin een klontje boter. Breek vervolgens het ei en bak het in 5 tot 8 minuten gaar.
  2. Bak de andere eieren op dezelfde manier en rooster intussen het brood. Simpel, lekker en mooi om naar te kijken!

PAASKOEKJES

 

 

Benodigdheden: 200 gr boter – 220 gr bloem – 1 ei – 200 gr basterdsuiker – 20 gr citroenrasp

 

Bereidingswijze:

  1. Strooi door een zeef de bloem, zout , basterdsuiker en citroenrasp in een kom. Voeg vervolgens de boter in hele kleine stukjes erbij en meng daarna snel een ei door het mengsel.
  2. Kneed met koele handen het deeg zo snel mogelijk tot een stevige bal. Zodra je tevreden bent, kun je de bal in huishoudfolie wikkelen en het een uur in de koelkast laten rusten.
  3. Vet de bakplaat in met boter en leg de deegbal op een met bloem bestoven werkblad. Druk de deegbal een beetje plat en rol hem uit met een deegroller tot een lap van 4 mm dik.
  4. Steek met je vormpjes de koekjes uit en leg ze op een bakplaat. Na 10 minuten zijn ze klaar en kun je ze voorzichtig van de bakplaat afhalen.

PAASHAASBROODJES

 

Benodigdheden: 375 gr witbroodmix – 1 tl kurkuma – 2 el gestampte muisjes – 2 el sinaasappelrasp – 50 ml vloeibare honing – 150 ml lauwwarm water – 75 gr roomkwark – krenten – 1 klein ei (gesplitst)

 

Bereidingswijze:

  1. Zeef de broodmix en meng de kurkuma, gestampte muisjes en sinaasappelrasp er doorheen. Duw een kuil in het midden. Meng de honing, water en kwark en doe deze in de kuil.
  2. Mix het geheel met een mixer in ongeveer 15 minuten tot een samenhangend geheel. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het rijzen tot het verdubbeld is in volume.
  3. Vorm het deeg tot een dikke staaf en snijd deze in gelijkmatige stukken van ongeveer 50 gram. Vorm ze tot bolle ‘peertjes’ met een puntige bovenkant. Leg ze vervolgens op een bakplaat en knip de puntige kant 3 centimeter in. Buig die oortjes vervolgens iets uit elkaar en druk krenten als neus en oogjes in de haas.
  4. Laat de haasjes nu nog 15 minuten rijzen en kwast daarna de haasjes in met het eigeel. Bak de paashaasjes af in ongeveer 15 minuten.

 

(Bron: Mama&Zo)

Arianna

Arianna

Publisher / Community / Marketing Manager at expatsHaarlem
Arianna was born in Rome, Italy and grew up mostly in Florence. When she was 18 years old she came to the Netherlands, where she remained till today. Arianna likes to make trips, discover Haarlem, taste good food, meet internationals and share experiences. Currently she is living with her hubby and 3 toddlers in one of the cutest little neighborhoods of Haarlem, de Vijfhoek.
Arianna